Vad är det för skillnad på flykting och flykting?

Trots det vansinniga strulet hela avresedagen kom jag äntligen iväg. Nu sitter jag Hamad International Airport i Doha, Qatar och väntar på att få gå till gate.

Till min förskräckelse upptäckte jag i förmiddags, när jag skulle checka in på flighten via webben, att Qatar bokat första sträckan med SAS. Och därmed var det bara att packa om väskorna och göra nya prioriteringar. På min e-biljett står det med liten stil längst till höger Scandinavian Airlines efter delsträckan. Jag har inte sett det. Helt enkelt  för att jag inte haft en tanke på att Qatar skulle sätta mig på ett annat plan än deras eget. Det har aldrig hänt förut, i alla fall.

Maken har ägnat timmar åt att maila och ringa diverse potentater och tjänstemän både på Qatar Airways och SAS för att jag skulle få tillåtelse att ta med de fyrtio kilo jag är beviljad som silvermedlem i Qatar även på sträckan Arlanda – Köpenhamn.

Det handlar alltså om tio sketna kilo i en sketen flygtimme. 

Men icke. 

Till slut ringde SAS presschef upp och tyckte att jag skulle ”chansa” och ta med mina fyrtio kilo. Det svaret gjorde mig om möjligt än mer förbannad. Chansa? Hoppas på att en godtyckligt utvald medarbetare i incheckningsdisken skulle säga ”Okej, för gatubarnens skull släpper jag genom dig utan att du behöver betala 66 Euro”? Hur tänkte hon där – skulle jag stå vid incheckningsdisken och packa upp mina väskor annars? De tar förstås för givet, och hoppas på, att folk betalar deras överviktsavgifter.

Jävla vansinne, om jag får använda min skolfranska.

Maken påpekade mycket riktigt att reser jag till Grekland  får jag ha med massor med övervikt. Helt kostnadsfritt. I Nepal är miljoner människor på flykt i sitt eget land. De är drabbade av två jordbävningar, ett tremånaders monsunregn som raserat ännu mer av det skalven lämnade kvar. Det är ungar som sover på gator eller, i bästa fall, i de nya tältstäder som vuxit upp i jordskalvens spår.

Det är inte roligt att plocka ur tio kilo sprillans nya vinterkläder som skulle har värmt flera ungar när vintern kommer. Fina byxor, mössor och vantar. Men vad skulle jag göra? Tandborstarna och tandkrämen jag fick av finaste sköterskorna hos tandläkare Staffan Sjöö fick också tryka på foten. De påsarna får jag ta med nästa gång. Mina egna tillhörigheter, förstås. Min packning består av ett par shorts med långa ben, ett par tunna byxor, tre toppar, underkläder, necessär, ett par gympaskor och den minsta, lättaste dator jag äger. Plus kläderna jag har på mig. Tio kilo är mycket när man måste välja.

Jag tror, helt krasst, att välviljan mot de stora bolagen vid exempelvis ”flyktingkatastrofen” mycket handlar om goodwill. Man vill framstå som ett bolag med hjärta. Självklart fattar jag att de inte kan lova folk hit och dit att ta med extra bagage hur som helst – men det här förstår jag banne mig inte.

Men jag ska hälsa ungarna i Kathmandu från SAS. Jag lovar.

 

 

www.aynsley.se

 

 

 

 

 

En reaktion på “Vad är det för skillnad på flykting och flykting?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *