Torgny och jag. Och Sonja

Det kan ju hända att det finns någon som inte hört den. Så jag återupprepar en av mina favorithistorier. Den när jag träffade en av litteraturens stora. Giganten. Eller, träffade och träffade, vi bytte några ord, men mötet lämnade spår. Ja, hos mig alltså, jag tvivlar på att han fick några bestående men. Torgny, alltså.

Till saken! Jag befinner mig på trevliga Littfest i Umeå, Norrlands egen litteraturfestival. Jag besöker den för tredje året och ställer ut för andra. Ajj La Vjoo – hantverk från Nepal samt mina böcker. Första gången jag var där var rent av magisk. Det var 2014 och Umeå var Europas kulturhuvudstad. De Stora gick i varandras fotsteg här på Folkets Hus, så trångt var det.

CIMG2526-e1424936471915-576x1024

CIMG2673-e1424936840501-576x1024

Det cirkulerar prominenta personer här nu också, tro för all del inte något annat, men inte i samma mängd och omfattning. Jag sprang omkring med min kamera i tre dagar, tog foto på allt och alla som den värsta paparazzi.

En av Sveriges stora författare, Torgny Lindgren, var där, på scenen och berättade. Efteråt placerades han i signeringshörnan med sin då nytugivna roman, Klingsor. Jag stegade förbi den 700 meter långa kön och tog upp kameran, men det var liksom inte helt självklart att bara bränna av ett par foton. Nej, här krävdes lite respekt.

”Ursäkta, är det okej att knäppa kort?”

”Jadå, bara du inte tar dem på mig”, svarade han och kastade en snabb blick på mig medan jag tryckte på knäpparknappen.

CIMG2683-e1394955626136-288x512

Han sänkte blicken till boken han just skulle signera men höjde den igen, den här gången såg han rentav förvånad ut.

CIMG2684-e1394955708402-288x512”Har någon sagt dig att du har drag av Sonja Åkesson?” Just så sade han, ordagrant och bokstavsgrant. Torgny säger inte dej, han säger dig.

”Nej, det har ingen sagt mej”, svarade jag, vid det laget något förvirrad. Klart jag vet vem Sonja var, men var vi lika varandra?

Audiensen var slut.

Det första jag gjorde när jag kom hem var att googla fram bilder på nämnda Sonja.

hämta-2Jodå, nog finns det drag allt. Mer på vissa bilder, mindre på andra. Jag kan faktiskt förstå att han såg likheten. Jag har drag av Sonja Åkesson. Tänk om jag kunde skriva som hon också …

 

Vara Vit mans slav.

Vit Man vara snäll ibland, javisst
dammsuga golven och spela kort
med barnen i Helgen.

Vit Man vara på för jävligt humör
och svära fula ord
många dagar.

Vit Man inte tåla slarv.
Vit Man inte tåla stekad Mat.
Vit Man inte tåla Dum mening.
Vit Man får stora Anfall
snubbla barnens pjäxor.

Vara Vit Mans slav.

Föda Annan Mans barn.
Föda Vit Mans barn.
Vit Man taga hand
Bekosta alla barnen.
Aldrig bliva fri Stora Skuld
till Vit Man.

Vit Man tjäna Lön på sina Arbete.
Vit Man köpa Saker.
Vit Man köpa hustru.

Hustru diska sås.
Hustru koka lort.
Hustru sköta grums.
Vara Vit Mans slav.

Vit Man tänka många Tankar bliva tokig?
Vara Vit Mans slav.
Vit Man supa full slå sönder Saker?
Vara Vit Mans slav.

Vit Man tröttna gammalt bröst gammal mage
Vit Man tröttna gammal hustru
ber fara åt Helvetet?
Vit Man tröttna Annan Mans barn?

Vara Vit Mans slav.

Komma krypa knäna
tigga
vara Vit Mans slav.

Sonja Åkesson, 1963.

Tack Sonja!

 

 

 

Ajj La Vjoo

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *