Mat, käk och lite mat

Jag har tillbringat de senaste fyra dagarna i Polen. I Krakow, närmare bestämt.

En trevlig stad, mycket intressant att se och göra, men framför allt fantastiskt käk! Jag brukar skryta om det nepalesiska köket: det är mycket enkelt, men det mesta är delikat. Faktum är att jag tycker det polska köket slår Nepal med åtminstone ett par hästlängder.

Hittintills har jag provätit en hel del rätter, frÃ¥n tomatsoppa till anka och ryska dumplings. Och tänka sig – en av de fÃ¥ rätter i Nepal jag inte är speciellt förtjust i: momos (=Ã¥ngkokta dumplings), är den rätt jag ännu sÃ¥ länge tycker bäst om här i Krakow. Hm, det ska bli intressant att komma till Kathmandu i januari och Ã¥terupptäcka vegetariska momos.

Vad dricker man här då? En hel del vatten, naturligtvis. Jag är storkonsument och är tacksam över att det dyker upp två nya flaskor på hotellrummet varje dag.

Grabbarna Grus svingar en ölbägare dÃ¥ och dÃ¥ och vi ”flickor” smakar pÃ¥ vinet, det vita med och utan bubbel. Jag är inte riktigt säker pÃ¥ de polska referensramarna vad gäller vinets sötma och torrhet, men en Prosecco Extra Dry kan kännas lite sötklibbig mot tänderna, sÃ¥där som läsk har en benägenhet att göra. En gammal hederlig Chardonnay funkar bäst sÃ¥ här lÃ¥ngt. Kaffet ska vi inte tala om. Är det nÃ¥got jag möjligen längtar hem till är det kaffet. Och nästa gÃ¥ng jag reser utomlands ska jag komma ihÃ¥g min mini-bistrokanna och en pÃ¥se Gevalia. Vattenkokare finns ju pÃ¥ de flesta hotellrum i dag.

Hur som helst svälter man inte här i Polen. Och inte blir man ruinerad heller, som turist.

En god middag för fyra, inklusive ett par flaskor vin alternativt ett par öl och varsin konjak efter maten går löst på max en tusenlapp. Då ingår även bra dricks till söta Tatiana i hotellrestaurangen.

Nää, nu har jag inte tid längre. Jag ska ut på stan och käka middag!

 

 

 

 

www.aynsley.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *