Luftkonditioneringens förlovade land

Det är väldigt varmt just nu, här i det stora landet i väst. Ett par gånger har vi pratat med våra tillfälliga hyresgäster, de som bor några veckor i vår lägenhet, så vi vet att det är kallt och eländigt därhemma. Tyvärr. Tio grader, regn och nordvästliga vindar.

ladda ned (2)

Något i den stilen. Vi är inte avundsjuka. Här, där vi befinner oss, ligger temperaturen på 25 – 35 grader dagtid. I gassande sol är det förmodligen upp emot 40 grader. Vissa dagar har vi även hög luftfuktighet, då känns det ännu hetare. Men det är bra för hyn … den blir slät och fin och man klarar sig utan hudlotion.

ladda ned (1)

En morgon när vi vaknade och, som vanligt, gick ut på altanen för att dricka morgonkaffe var det kallt. När vi kollade termometern visade den sexton grader. Då blev vi lätt chockade. Men det ordnade snart upp sig.

Inomhus har man luftkonditionering, överallt. Det är en stor kontrast att komma in i en butik, restaurang eller föralldel att komma hem. Från den gassande solen rakt in i ett kylskåp. Eller tvärtom – från en hyfsad sval inomhusmiljö (cirka tjugofem grader) ut i en kompakt massa av fuktdrypande luft.

I dag fick jag brännblåsor under fötterna. Jag skulle bara gå från altandäck till poolen, men golvet var så hett att jag fick springa. Fötterna nästan fastnade i målarfärgen. Ett par minuter senare hade jag brännblåsa på varje häl.

Jag inser att det är alldeles för varmt. Jag inser att grödor och annat tar skada. Jag förstår mycket väl att människor som inte har förmånen att ha luftkonditionering i hemmet (eller än mindre ett hem) måste lida svårt i den här hettan – tänk att aldrig få någon svalka. I samma ögonblick man sätter näsan utanför dörren omsluter fukten ens kropp. Svett eller luftfuktighet? Vem vet …

images

Men jag skäms ändå inte över att berätta att jag njuter oavbrutet, av varje sekund. Jag har privilegiet att kunna gå in och kyla ner mig, att hoppa ner i det trettioettgradiga poolvattnet och svalka mig och vi har till och med legat ute vid Atlantens kust och solat och badat en hel dag.

Vi är helt enkelt inte bortskämda med sol och värme. De få dagar vi har hemma i Sverige går alldeles för fort.

Tack Universum!

Med vänlig hälsning,

en före detta frusen och blekfet nordbo

 

 

 

www.aynsley.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *