Familjen!

Jag har läst en bok för ”unga vuxna”, som det kallas. Tonåren, alltså. Boken heter Familjen och är skriven av Cecilia Lidbeck.

Handlingen utspelar sig på Gården där Ella och hennes ”syskon” bor tillsammans med Far och hans syster Christa. ”Familjen” är en sekt där Far styr som den bäste diktator. Ingen får äta mat innan den är välsignad av solen och ingen får överhuvudtaget göra något utan Fars medgivande. Man tillåter inga mediciner, varpå ett av syskonen dör, man är även förbjuden att ha kontakt med någon från omvärlden eftersom den ändå snart kommer att gå under. Man väntar på Kollapsen och enligt Far är det endast de på gården som kommer överleva, man till och med praktiserar i skyddsrummen, emellanåt i flera dagar och under umbäranden.

Jag kan inte hjälpa att tankarna ibland går till dagens situation med frivilliga karantäner och till viss del ”kollaps-romantik”. Men allt medan jag läser går handlingen framåt och inget visar sig vara som Ella fått lära sig och tror på. Inte Far och inte omvärlden.

Mer än så vill jag inte avslöja. Boken är klart läsvärd – jag tycker om den och jag kan tänka mig att för en ”ung vuxen” kan den vara mer än mer intressant.  Familjen handlar till stor del om svek, skuld och lojalitet – svåra ställningstaganden.

Rekommenderas! (Och finns självklart att köpa på Vängåvans Bokhandel!)

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *