#Blogg100 / 60 För tjugo år sedan

För tjugo år sedan hade vi aldrig trott att vi skulle umgås via datorn. Att vi skulle ta en fika, kollektivavhandla melodifestivalen och fatta livsavgörande beslut på sociala medier. För tjugo år sedan hade vi inte hört talas om Facebook, Twitter och Insta.

ladda ned (1)

Nej, på landet där jag bodde, där satte vi oss i bilen, åkte till och knackade på dörren. Tog av gummistövlarna och hojtade efter kaffe. Vi sörplade på- och tretår medan vi doppade hembakat och avhandlade allt från det höga skattetrycket till skabbräven i grannens åker. På lördagskvällen spelade vi tjugofemöres poker och avnjöt en grenadinfärgad San Fransisco tillsammans med några Gula Blend.

san-francisco-cocktail

Foto: thecocktaildrink.com

I dag behöver vi ingen bil. Vi morsar på virtuella vänner på messenger medan vi sippar på ett glas rött. Vi håller ett öga på intressanta statusar om gurkmejans betydelse för artens fortlevnad och ser på busiga kattungar på Youtube. Samtidigt. Helgkvällar gör vi ungefär samma sak, men då checkar vi mest samma virtuella vänners halvtaskiga foton från krogen eller möjligen en skärmdump av en ny serie på Netflix.

DD_Characters_Google+_CoverPhoto_US

När blev det så här? När förändrades vårt, eller låt oss säga mitt, sociala liv så till den milda grad?

Personligen skyller jag på Bingolotto.

För första gången i mänsklighetens historia blev det legalt och accepterat att umgås över televisionsapparaten. Hela kvällen byggdes upp runt detta evenemang; chips, dip och tillhörande dryck av lämpligt slag blandades med bingobrickor och rödpennor på lagom ta-avstånd på vardagsrumsbordet. Med spänning lät vi oss uppslukas och underhållas av Loket Olssons frispråklighet och färgfemmor. Tystnaden bröts endast av kracket när ett chips bröts mellan tänderna samt då och då ett upphetsat ”ett nummer kvar så har jag bingo”. I reklampausen passade vi på att kissa, göra varma mackor och fylla på grogglaset. Det blev liksom inte så mycket tid över till kompissnack och lördagsreflektioner.

ladda ned

Foto: svensk-bingo.com

Sedan hittade vi aldrig tillbaka till det naturliga umgänget. Det ursprungliga, med spontana besök och samtal över en kaffekopp.

ladda ned (2)

Med det inte sagt att vi är osociala. Nej, jag skulle vilja påstå motsatsen. Svenska folket har aldrig någonsin varit mer sociala än i dag. Vi umgås med kreti och pleti, samtalar med människor vi känner och inte känner över hela världen.

På gott eller ont? Jag vet faktiskt inte. Världen står vidöppen. Vi har fler vänner än någonsin. Men har vi någon att tala med IRL (i verkliga livet, som det hette förr i tiden)? Eller är det personliga samtalet överskattat, hör till en förgången tid, precis som mina gummistövlar och kaffekoppen? Livet och förhållningssätt ändras över tid, så även den sociala gemenskapen.

j_fbr_fin5_data_jc2010_img_5099

Tänk om vi vetat det för tjugo år sedan!

 

 

www.aynsley.se

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *