Utan pass

Morgonen var vikt åt en träff med mitt fadderbarns pappa, som även är en av mina vänner här i Kathmandu.

SAM_5765

När jag kom till klostrets gästhem, där vi hade avtalat vårt möte, hade han med sig sonen, som jag trodde skulle befinna sig på den förskola jag betalar för varje månad. Så glad jag blev.

SAM_5779

Sonen/fadderbarnet fick en tidig julklapp, pysselbok och kritor så han skulle hålla sig sysselsatt medan vi vuxna pratade en stund. Han öppnade boken, tog en tjock krita och började fylla i den streckade linjen för att rita färdigt motivet. Sen målade han alltihop, med olika färger, snyggt och prydligt innanför linjerna. Han är fem år, den här killen. Mycket duktig på engelska är han också, faktiskt betydligt bättre än sin far.

SAM_5780

Modern/hustrun befinner sig i arabland för att jobba. Ett sånt där slavkontrakt då passet är beslagtaget och hon inte kan åka hem för att hälsa på. Nu har hennes treårsperiod snart löpt ut och hon väntas hem efter årsskiftet. När är däremot en öppen fråga, det beror på när arbetsgivaren har lust att lämna tillbaka hennes pass. Fadern har ingen möjlighet att åka och hälsa på sin fru, han är nämligen tibetan och får därmed tydligen inget nepalesiskt pass. Och dessutom kostar det pengar. Jag har bloggat om det här förut, på mitt fadderbarns tvåårsdag, då hade mamman ännu inte åkt utomlands. Nu är han fem och har inte sett sin mor på snart tre år.

När vi skildes åt nån timme senare var det uppståndelse på klostergården. Jag måste ju kolla vad det var, så klart.

SAM_5782

En delegation från en schweizisk organisation, som jobbar för handikappade barns situation i Nepal, var på besök. Till deras ära hade ordnats en dansuppvisning.

SAM_5796

SAM_5784

SAM_5788

Det ville även de här barnen. SAM_5789

Nej, dags att dra vidare. Först tillbaka till hotellet för att hämta lite grejor.

SAM_5800

SAM_5763

SAM_5801

SAM_5804

SAM_5807

Precis utanför hotellet har man stängt av vägen och grävt upp den. Ett par dagar har vägen varit helt avstängd för biltrafik, men nu finns en smal passage där en bil kan knö sig genom.

SAM_5808

SAM_5809

SAM_5810

SAM_5811

Home, sweet home.

Nästa anhalt är Boudhanath där jag skulle luncha med tre svenskor. Men först lite egentid.

SAM_5823

SAM_5830

SAM_5833

SAM_5831

SAM_5834

SAM_5836

SAM_5838

Nej tack, jag tar allt en ginger/honey tea instead, jag …

SAM_5840

På väg till lunchdejten passerade jag de här gentlemännen. Schackkillarna. Jag vet inte om det är samma karlar, eller för den delen samma parti, men faktum är att jag har ett likadant foto från april i år. Och december förra året.

SAM_5843

Här är de svenska pumorna, samtliga medlemmar i Föreningen för Gatubarn i Nepal, som driver flickhemmet utanför Kathmandu. Vi ska göra sällskap dit sen, för att hälsa på girlsen. Men först lite god lunch på min favvorestaurang i Boudha, Garden Kitchen. Yummy …

SAM_5841

 

www.aynsley.se

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *