Stora Nolia

Efter den stora jordbävningen i Nepal den 25 april förändrades livet för många. Ett land och ett folk som redan innan naturkatastrofen led brist på allt fick det ännu sämre. Många blev hemlösa. Miljontals människor har levt utomhus i veckor och månader, i rädsla av att deras hus ska falla ihop av skadorna efter skalvet. Många fruktar en ny jordbävning.

11026048_1403894306600569_8758065034689445503_n

Det nepalesiska folket har prövats hårt de senaste månaderna. Min vän och syster Nygmy har flera gånger mailat till mig, sin didi (storasyster), och berättat att hon och familjen stått ute på gatan i timtal vissa nätter efter nya, vissa väldigt kraftiga, efterskalv.

Mitt hjärta gråter med mirro bahini (min lillasyster) och hennes landsmän, men jag kan inget göra åt deras rädsla. Däremot kunde jag hjälpa i liten skala när en av våra leverantörer mailade och frågade om jag kunde tänka mig att göra en order. Turisterna, och därmed kunderna, flydde Kathmandu efter jordbävningen och min kvinnliga hattmakare och hennes anställda hade varken jobb eller pengar. Jag samrådde med maken, typ hur, var och när. Vi löste det så att vi beställde 132 kilo hantverk och anmälde oss till Noliamässan för att sälja nyss nämnda varor. Sedan åkte vi till USA på vår efterlängtade och, i mitt tycke, välförtjänta treveckorssemester.

CIMG6965

Tror ni jag varit aningen nervös och orolig för den här leveransen? Jodå. Skulle varorna vara fina och fräscha? Skulle något av kollina komma bort? Skulle min leverans komma i tid, så jag kunde ställa ut på Noliamässan? Jag måste säga att kontakterna med mässarrangörerna har varit mycket bra. När jag förklarade hur det låg till med leverans och jordbävning etc, fick jag löfte om att få pengarna tillbaka om det strulade så jag inte skulle hinna få hem mina varor. Heja Nolia! Wii la vjoo …

SAM_0952

Fem stora kollin stod i hallen och väntade när vi kom hem från USA. Det var bara att börja packa upp, kontrollräkna, vädra, prismärka och anteckna.

CIMG7787

Vi har mätt upp vår monteryta på vardagsrumsgolvet, planerat möblemang och prylar. Det är första gången vi deltar i något så här stort. Jätteroligt, men krävande att få ihop logistiken.

CIMG7790

Men nu läll var det äntligen dags att packa in i hyrbilen och åka norrut.

CIMG7791

Inte utan min Bettan, förstås …

SAM_1375

SAM_1378

Och tänka sig – i Umeå sken solen. Jag antar att den väntat på oss.

SAM_1379

Vi åkte raka spåret till mässhallen för att bygga monter. Det är en hel del jobb, ska jag säga.

SAM_1391

Några timmar senare var vi klara och kunde åka till mitt favvohotell i stan, Hotell Gamla Fängelset på Storgatan.

SAM_1384

SAM_1389

Döm om min förvåning när vi passerade receptionsdisken … där står min almanacka. Den vi tryckt upp själva med våra foton från Nepal.

SAM_1390Jag lämnade en när jag bodde här i mars, i samband med Littfesten. Och så glad jag blev nu, när de faktiskt använder den.

SAM_1380

SAM_1386Sen åkte vi till lillasyster, som bor längre ner på gatan. Vi var ditbjudna på fredagsmiddag. Himla gott och mysigt. Självklart hann vi spela lite spel också, innan det var dags för oss att promenera tillbaka till hotellet för några timmars sömn.

SAM_1399Lördag morgon var det då dags för vår första dag någonsin vid ett sådant här stort arrangemang.

SAM_1397Make up-rummet är under bordet … lite läppstift måste man ju ha i Umeå.

SAM_1394

Sammanfattning av dag ett får bli:

största försäljningen – yogabyxor och barnmössorna.

längsta köerna – till toan samt montern där de säljer foppatofflor.

stanna upp-grejorna – definitivt vår rastafarihatt (hat with long hair). ”Alla” ville prova den. Även våra barnmössor med djuransikten väckte stor uppmärksamhet.

beslutet – att ha ”ny” monter varje dag, plus att ha en ”dagens vara”. Här gäller det att sälja. Vår ambition är inte först och främst att tjäna pengar, utan att omsätta våra varor. På det sättet kan vi snabbt göra en ny beställning till våra fina vänner i Nepal. Därför kommer vi att varje dag annonsera ut en vara till ett mycket förmånligt pris. På mässan, men även i sociala medier så våra ordinarie kunder kan göra en beställning till samma fina pris.

SAM_1403Dag ett avslutade vi med en lätt och mycket läcker middag på fina Café Göteborg.

SAM_1404

 

See you tomorrow, Umeå!

Ajj La Vjoo!

 

 

 

www.aynsley.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 reaktion på “Stora Nolia

  1. Bra jobbat, hör av mig till veckan, dotra skulle köpa tofflor.
    Åker till fjällen i helgen för att försöka spela lite golf, hälsa Bobbs/ kram Hasse

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *