SJ SJ ga… nye, klimartsmarte vän

Jag måste erkänna att jag har svårt för de nya modeorden: KLIMATSMART, KLIMATKOMPENSERA. Inte begreppen i sig, förstås. Nej, det är hur de används, eller med ett starkare ord, missbrukas. Ja, i alla fall om ni frågar mig, men luften är ju fri, som vanligt.

Vad är det som till exempel säger att skräpmat från ett hamburgerställe är mer KLIMATSMART än från det andra? Och när jag KLIMATKOMPENSERAR med några spänn här och några spänn där, vart tar de pengarna vägen? Jag bara undrar, det kan jag väl inte vara ensam om? När jag numer bor på hotell så VÄRNAR MAN OM MILJÖN genom att inte byta handdukar, eller det nyaste greppet: man städar mitt rum endast om jag ber om det. Helt okej för mig. Oftast bäddar jag snabbt ihop min säng och sätter skylten ”Stör ej” på dörren. Men inbilla mig inte att man gör det av andra skäl än att dra ned på personalkostnaderna. Icke.

Härom dagen åkte jag med morgontåget Sundsvall-Stockholm. Frukost ingick. Jag fick mitt kaffe och boxen innehållande allt jag behöver för en hyfsad frukost. Till och med en liten chokladbit att avrunda morgonmålet med. Men se på allt skräp!

Plast och papper och mer plast och ett par plasburkar och plastbestick och så vidare. En del tog tågvärden hand om efteråt, en del slängde jag i soppåsen av PLAST som hänger bredvid sätet.

Medan rösten i högtalaren tackade för att jag rest KLIMATSMART funderade jag på vart allt skräp  tog vägen. Jag har lite svårt att tro att tågpersonal har tid att källsortera.

Jag frågade SJ. Inte per mail eller brev, då får man sällan svar. Nej, jag ställde en fråga på Twitter och fick en reaktion inom några minuter. Här bjuder jag på vår söndagsmorgonsbrevväxling:

”@SJ_AB Jag reser gärna ”klimatsmart”, men har en i sammanhanget mycket relevant fråga: hur sopsorterar ni? Enormt mycket plast där …

@supercarina1 Hej Carina! På förpackningssidan finns det stora utmaningar med hänsyn till en säker livsmedelshantering. Vi har kommit en bit på väg och bytt ut en hel del plast mot mindre miljöstörande material där det fungerar. Vi vet t.ex att det finns komposterbara förpackningar som våra matleverantörer nu börjat testa på olika sätt. För vår del handlar det om stränga krav på att maten ska hålla sig fräsch under en viss bestämd tid, klara att transporteras och lagras i låga temperaturer och sedan exponeras och säljas i våra montrar ombord, och detta i kombination med strängast tänkbara hygienkrav. Det ställer höga krav på förpackningarna och än så länge har vi inte hittat den ultimata lösningen. Önskar en trevlig dag! 🙂 Mvh Madelene

@SJ_ABTack för snabbt och informativt svar! Jag antar att svaret på min fråga är att ni inte alls källsorterar frukostlådor etc på era tåg?

@supercarina1 Ibistron kan man källsortera sitt avfall i tre fraktioner. Pappersförpackningar, brännbart och PET-flaskor/burkar (OBS: Glas lämnas direkt till personalen i bistron). Avfallet går till återvinning och blir till nya material, eller förbränns med energiutvinning.

@SJ_AB Superbra! Det gör jag mer än gärna. Men det måste man fråga om på tåget? Ingen nämner något om det när t ex frukostlådorna plockas bort. Upp med skyltar!! Sådana värdeladdade ord som ”klimatsmart” används för att locka konsumenter in i bekvämlighetens skygglappsdimma.

@supercarina1Hej Carina! Man kan alltid fråga i bistron. Det var en jättebra idé att sätta upp informativa skyltar på tåget 🙂 Mvh Madelene

@SJ_AB  tack för respons, men håller inte med. Fråga i bistron? Jag anser att vill man ses som ansvarsmedveten & ”klimatsmart” får man ta fullt ansvar för sin verksamhet, inte skicka över det på oss passagerare. Upp med skyltar & sopsorteringskärl nu 😁 Tack för ordet, ha fin söndag!

@supercarina1 Tack! Ha en jättefin dag nu! 😄”

Slut på brevväxlingen.

Skämskudde till mig för att jag inte för länge sedan engagerat mig i detta, men från och med nu kommer jag att stå vid bistropersonalens högra sida och se över sopsorteringen. Så glada de kommer att bli 🤪

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *