Min syster och jag

Jag har privilegiet att ha en alldeles egen tolk och följeslagare i storstaden Kathmandu. Det är min nepalesiska lillasyster, min bahini, Nimi som följer mig varhelst jag går. Hon översätter, prutar, köpslår samt håller mig sällskap. Jag är således Nimis storasyrra, hennes didi.

SAM_2124

Hål i gatan

Om ett par veckor, i slutet av oktober, har vi känt varandra i fem år. Vid min allra första resa till Nepal, oktober 2010, vandrade jag i Himalaya några dagar. Sju, tror jag. Möjligen åtta. Där träffade jag Nimi, dotter till trekkinguiden. Hon var bara nitton år då, men vi har hållit kontakten.

SAM_2138

Testar singing bowls

SAM_2395

Vetefält

SAM_2132

Sopbilen är på väg – samlar ihop soporna

Vår ständiga mötesplats är vid Boudha main gate. Alltså huvudentrén till Boudhanath, den heliga stupan. Vi går en kora eller tre och sedan tar vi en fika eller besöker en butik eller två. En kora är ett varv runt stupan. Seden föreskriver udda antal varv och man ska gå medsols.

SAM_24672

Boudhanath – före och efter …

SAM_2464

Fågelhus

Hon följer mig till mina leverantörer där hon agerar tolk när det behövs. Här tittar vi på en av våra kvinnliga tillverkares nya design: fågelhus.

SAM_2188

Lalitpur

Hon har letat reda på en kvinnoorganisation som stickar och syr och vi åkte till stadsdelen Lalitpur för att se om det kunde vara något för oss.

SAM_2185

Sex kvinnor satt i ett pyttelitet rum, pratade och sydde ärmar i sina stickade koftor. Tidigare har de haft tillgång även till rummet bredvid, men där får man inte vistas efter jordbävningen. Hm – det får mig att undra, såklart – hur kan ett rum vara säkert, men inte rummet bredvid?

SAM_2440

SAM_2443

SAM_2148

Studenter – artister

Vi besökte också en butik som säljer Tangkha-målningar och fick äran att följa med till ateljen. Där satt tre studenter och målade sina tibetanska/buddhistiska motiv. Alla tavlor är alltså handgjorda och jag köpte fyra stycken fantastiskt vackra motiv. Jag prutade bara en aning för syns skull, så jag betalade säkert alldeles för mycket, men de sitter alltså här i veckor med en enda målning. Fantastiskt arbete!

SAM_2140

Herrskjortor – kan de va nåt?

SAM_2173

I vanliga fall brukar vi ta oss runt med buss, men i dessa bensinbristens dagar struntade vi i det. Vi höll oss i närområdet där det var gångavstånd mellan butiker och leverantörer.

SAM_2437

Jag blev bjuden på lunch av Nymys far Temba, min före detta trekkingguide. Ett mycket trevligt möte och intressanta samtal.

SAM_2384

SAM_2462

Min sista dag i Nepal för den här gången besökte vi stora varuhuset i Boudha. Där fick barnen göra gratis drakar och min lillasyster anslöt sig till den entusiastiska skaran. Så här glad var hon efteråt och berättade att hon kan använda sin kite/drake på den stora festivalen som snart äger rum.

Om några månader kommer Nimi förhoppningsvis till Sverige för att hälsa på mig. Efter fem års vänskap har jag bjudit hit henne och hon är mycket lycklig över att få resa utanför Nepal. Vi (maken) jobbar för fullt med allt pappersarbete. Förutom hennes flygbiljett, visum och försäkring ska vi bifoga våra egna försäkringspapper, arbetsintyg, kontoutdrag, folkbokföringsutdrag, etc etc etc. Puh …

SAM_2379

Så var det dags för besök hos flickorna i Gokarna. Självklart tog jag med både min toppy och mina solglasögon. Båda brukar vara uppskattade leksaker 🙂

 

 

 

 

www.aynsley.se

 

 

 

 

2 reaktion på “Min syster och jag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *