Kommer efter som Arbogaölet …

Någon mer än jag som minns det gamla uttrycket ”Det kommer efter som Arbogaöl”?

Nehej, inte det. Wikipedia säger: ” Det kommer efter som Arboga Öl”. Dessa bevingade ord ska enligt sägnen ha yppats år 1365 av en krigshär som kommit för sent till ett slag. Soldaterna hade nämligen rastat i Arboga och provat det lokala ölet, som redan under medeltiden var känt för sin styrka och smak. Oavsett om denna historia är sann eller inte följs traditionen med att brygga mustiga och fylliga öl.”

Visserligen var det söndag och ölaffären var stängd, men vi skulle ändå ta en tripp till just Arboga för att se mer av omgivningarna.

Vi började på Kanalbron, den lilla stadens äldsta bro. Vackert är det och vi hade tur med vädret, ganska kyligt, men solen gjorde sitt bästa för att värma upp oss.

En mycket vacker stad med en hel del att vila ögonen på!

Engelbrekt vaktar utanför Heliga Trefaldighetskyrkan från 1200-talet. Lite anonym på utsidan, men med mycket vacker interiör. Där stannade vi även på högmässa, lyssnade på skönsång och kloka ord. 

Slutligen besökte vi stadens äldsta kyrka, S:t Nicolai.

Så var det dags att lämna Arboga för denna gång. Något Arbogaöl blev det inte, men vi tackade vår eminenta guide, en kompis till värdparet, och åkte vidare.

To be continued.

 

 

 

www.aynsley.se

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *