Klimatsmart! Igen …

Det är mycket nu. Klimatsmart och klimatkompensation och man ska göra så och resa si. Visst, självklart ska vi värna vår miljö. Men att resa i glesbygd utan bil är sannerligen inte lätt. Det märker jag inte minst när jag ska hälsa på mamma utanför Färila. Jag tar mig till Ljusdal utan problem, men norrut – nää, nästan omöjligt. Åtminstone om man är yrkesarbetande och inte har möjlighet att ta semester för att åka på visit. På helgerna till exempel går det en buss. Söndag kväll. Okej. Nej, det får allt bli bil om jag ska kunna träffa mamsen.

Förresten är det inte bara i norrländsk glesbygd det är tufft att ta sig. Jag bor drygt två mil söder om Sundsvall, fem minuters promenad från E4 där buss 29 Hudiksvall-Sundsvall går sju gånger om dagen i vardera riktning. Wow, tänkte jag när vi flyttade dit för 2,5 år sedan – vi behöver bara en bil, jag kan åka buss in till stan när jag behöver. Tji fick jag. Man har dragit in hållplatsen och ska jag överhuvudtaget kunna åka kommunalt får jag först gå en dryg halvmil eller så. Lite ogörligt, lär väl de flesta medge. Och det är inte ens glesbygd. Som sagt.

Den här veckan har jag dock blivit vederbörligen imponerad över hur väl kollektivtrafiken fungerar i vissa regioner. Ännu så länge, ska väl tilläggas. Jag skulle på meditationsläger till väninnan i Ramsele och tänkte att det går väl något tåg jag kan åka och byta några gånger och så vidare. Bättre upp. Buss från Sundsvall, byte i Österforse eller Långsele och buss därifrån raka vägen till Ramsele. Enkel resa tre timmar! Inklusive stopp på diverse hållplatser, vad sägs till exempel om Ärtrik?

Vår svenska natur är oslagbar. Man kan sittande timmar och bara njuta av vyerna, eller hur?

Jodå, bussen går dagligen flera mil längs dessa smala grusvägar.

Och vilka busschaffisar! Inga nonsenskommentarer man är så van vid nu för tiden, typ ”fråga inte mig var bussen stannar, jag är bara chaufför”. Nej, minsann, riktigt fin service fick jag ”kliver du av vid den hållplatsen istället behöver du inte vänta så länge på nästa buss”, ”ha en fortsatt fin resa nu” och liknande.

Tack Din Tur för en angenäm resa i norrlandskogarna!

Jag kom till Sundsvall vid lunchtid och gick till fina Pallas Konditori där jag tog en fika och redigerade manus tills maken hämtade mig efter jobbet.

 

 

 

 

 

www.aynsley.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *