Jublande glad och tacksam!

En av sommarens stora novelltävlingar är avgjord. Content Central, med en dator värd tiotusen kronor i första pris och publicering av tävlingsbidraget. Jag visste redan för ett par veckor sedan att jag inte gått till final. Inte märkligt alls, med 275 inlämnade bidrag varav en del skrivna av redan etablerade författare, skrivcoacher och annat kompetent folk.

Däremot ville jag väldigt gärna veta vilka betyg mina två noveller fått. En jurygrupp poängsatte dem nämligen, på tre områden:

Betyg 1. Uppmålning och hur novellen berör utifrån genre.

Betyg 2. Originalitet och kreativitet

Betyg 3. Språkkänsla, flyt och grammatik.

Betygen sattes 1 – 10, varav 10 var högst. Jag har ingen aning om kvaliteten på bidragen i sådana här tävlingar. Och med flera hundra bidrag måste konkurrensen vara stenhård. Därför ville jag väldigt gärna veta vad jag fått för betyg, så jag kan jobba vidare inom de områden där jag brister. Kanske alla områden. Eller kanske sluta skriva helt och hållet. Nej, riktigt så illa trodde jag väl ändå inte att det skulle vara. Men man vet aldrig.

Tävlingsredaktionens mail kom en lördag. Med en lista över deltagande noveller och juryns bedömningar.

Maken hade just åkt till stan för att uträtta några ärenden och jag reagerade blixtsnabbt. Stängde ner mailen. Tänkte att det här vågar jag inte läsa. Min man får läsa först och förbereda mig på smällen. Sedan tänkte jag, nej, det tar en bra stund innan han kommer hem, det är lika bra att jag läser själv först så kan jag gråta ut innan han kommer hem. Ifall det är riktigt illa.

Med bultande hjärta och fjärilar i magen öppnade jag den bifogade filen. Bidragen var märkta i bokstavsordning och jag scrollade mig neråt, till den första välkända titeln. Jag trodde faktiskt inte mina ögon. Den sammanlagda poängen var 50. Säger femtio. Jag var tvungen att gå tillbaka till instruktionerna i mailet för att kontrollera. Var maxpoängen 60? Eller var den 600?

Den var 60. Säger sextio.

Tårarna strömmade. Jag blev så himmelens glad. 50 av 60. I en tävling med nästan 300 bidrag. Jag letade reda på min andra novell och där hade det inte gått fullt lika bra, 46 poäng. Men tillräckligt bra för en glad amatör. Sådetså …

Jag ringde maken som stod i en kö någonstans och sade till honom att vara tyst och lyssna. Han blev naturligtvis jätteglad för min, för vår, skull. När han kom hem överraskade han med en flaska bubbel, för att fira.

Nu ska jag jobba vidare med de svaga punkterna i mina noveller. Skicka dem till andra tävlingar. Håll tummarna!

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *