Jag vill bara gråta

5/9:

På två dygn har många människor läst detta mitt blogginlägg. Besökarna är från Kiruna i norr till Ystad i söder. Plus Melbourne, Bodrum och Oslo med fler orter. Enligt min utmaning skickar jag en krona för varje besökare till Läkare utan Gränser. En av mina samarbetspartners, Whip Media, antog utmaningen och har lovat att dubbla beloppet. Tack!

Under två dygn hade jag 936 läsare. Vissa var uppenbarligen inne flera gånger, totala antalet inklickningar var över ett tusen. Besökarna kommer från Kiruna i norr till Ystad i söder, plus Melbourne, Bodrum, Oslo och andra platser runt om i världen. 

Jag skickar i dag in ett tusen kronor till Läkare utan Gränser. Totalt får de, från Whip Media och mig, alltså 2 000 kronor. Två tusen kronor är, som vi sade när jag var barn, en piss i Mississippi. Men, som jag brukar säga nu för tiden – alla pengar är bra pengar. Och alla bidrar efter sin egen förmåga. 

Jag vill poängtera att utmaningen aldrig var avsedd att bli en tävling. Nej, jag var så himla glad över att kunna beröra människor så pass mycket att man ville dela vidare för att fler skulle få läsa. Jag har fått en hel del meddelanden, inte bara här på bloggen och Facebook, det är uppenbart att många känner just den vanmakt jag försökte ge uttryck för i inlägget. 

Nog om det – nu jobbar vi vidare – för barnen. Ajj La Vjoo!

images

En kvinna blev avlyft av tåget. Alldeles nyss. Av polisen. Om jag velat har jag kunnat betala hennes biljett. Det har jag gjort förut när människor inte haft tillräckligt med pengar. Då skulle hon ha fått åka med. Men jag gjorde inte det. Inte den här gången.

Hon tyckte det var självklart att gratisåka eftersom hon kommer från krig och elände. Ingen ska bestämma över henne för vi vet inte vilket liv hon lever. Tycker hon. Det är säkert jättesant. Att vi inte vet, menar jag.

Men jag kan inte betala allas biljett på de argumenten. Och jag gillar inte hennes attityd. Å andra sidan är det kanske min attityd som behöver jobbas på? Även om jag levt i ett eländigt Nepal har jag inte upplevt krig och elände och aldrig behövt sova utomhus heller. Man kanske blir arg, då? Arg och stridbar? Förmodligen. Är man van att kämpa för sitt liv skiter man väl i en jävla tågbiljett.

Jag vill bara gråta när jag tänker på det.

I förrgår när jag lunchade med en väninna sträckte sig en smutsig, äldre kvinna över räcket till utomhusserveringen och greppade närmaste tallrik med matrester. Hon sörplade soppa så snabbt hon kunde för att hinna få något i sig. Ingen av oss hindrade henne och snart övergick hon till nästa tallrik. Personalen kom ut för att duka av, men lät henne äta en stund till innan de avbröt kalaset.

Tänk om det varit min egen mormor som, smutsig och illa klädd, gått servering upp och servering ner för att kunna stjäla sig en matbit?

Tanken får mina ögon att fyllas med tårar.

33886503-ledsen-smiley-emoticon-tecknad

I går morse kom en sjaskigt klädd man av utländsk börd in på frukostfiket. Han samtalade med caféägarinnan på knagglig svenska och engelska om smörgåsar. Jag hörde mynt skramla och förstod att han räknade och räknade. Jag stoppade en tjuga i fickan och tog kaffekoppen med till disken för påtår. Ifall hans pengar inte räckte. Tydligen gjorde de det, för han lämnade lokalen med en ostfralla i handen och kaffe i en plastmugg.

Jag vill bara gråta. Över hela eländet. Mänsklighet och mänskligt lidande. Vad ska vi göra? Vad håller vi på med? Hur ska det sluta?

Min ömma punkt får sig en rejäl smäll igen: är det rätt av mig att spendera så mycket pengar som jag faktiskt gör på att ideligen åka till Nepal, landet långt borta? I stället för att hjälpa människor på närmre håll?

Jag vet inte. Jag vet faktiskt inte.

cry_77799310

Jag är tydligen extra känslig i dag, för även det får mig att vilja gråta. Det kan vara PMS också. Jag vet inte.

 

 

www.aynsley.se

 

 

 

 

18 reaktion på “Jag vill bara gråta

 1. Jag tänker som så att man kan inte hjälpa alla men alla kan hjälpa någon. I Nepal gör du mycket, och det behövs, och i Sverige gör du oxå mycket… frågan är egentligen hur mycket du orkar!!! Jag är i alla fulla fall ett stort Fan av allt du gör och jag beundrar din medmänsklighet och ditt stora hjärta!!!

 2. Det är så mycket elände att man nästan får stålsätta sig och välja vilka man vill hjälpa. Men jag förstår precis hur du menar och känner. Fortsätt du, du har ett stort hjärta.

 3. Min bästa Super-Carina!
  Du är så otroligt beundransvärd !
  Önskar att jag kunde ha en gnutta av din ork och energi!
  Kram till dig
  Tarja

 4. Gråt inte Carina! Man kan inte hjälpa alla. Det är en svårsmält sanning. En del säger att man är elak och omänsklig om man inte väljer minsta motståndets lag och ger i tiggarens kopp. Om jag som bor i Stockholm skulle skänka en tia till alla tiggare jag möter under en dag skulle summan hamna på minst 70kr. Det blir mycket pengar som jag hellre skänker till personer och organisationer som ligger mig varmt om hjärtat eller har en relation till. Det beror inte på att jag tror att just de organisationerna eller personerna behöver pengarna mer än gatutiggaren utan enbart på att jag måste välja. Precis som du har gjort med den skillnaden att din insats i Nepal är beundransvärd och borde ge dig en bragdmedalj!

 5. Carina, min fina bästisars vän!
  Jag skriver idag lika som för precis
  1 år sedan-
  Du är helt beundransvärd dom kämpar för så många svaga med
  både din ork, tid och pengar!
  Du borde få en Hedersmedalj!
  Nästa gång det skall nomineras
  till Vardagshjälten så skall jag
  skicka in och nominera dig för
  Det är du värd för alla insatser
  som du gör!
  Kram till dig

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *