Fjorton glada tjejer …

Det kan verka som om allt är bara elände i Nepal, men så är det naturligtvis inte. Verkligen inte! Ett stort glädjeämne är förstås tjejerna på barnhemmet som Föreningen för Gatubarn i Nepal driver. Dels flickorna själva, för det mesta glada och sprudlande, dels att man faktiskt räddat några barn ur fattigdom, misär och framtida trafficking.

I nuläget härbärgerar man fjorton flickor inklusive husfruns dotter. Det gamla huset har de egentligen växt ur för länge sen och för bara några dagar sen flyttade de in i ett alldeles nytt, i fyra våningar. Gissa om de är glada och exalterade.

SAM_6285

Husfrun har fått ett stort, fint kök med en sprillans ny spis. Med fläkt.

SAM_6286

Lite flyttrörigt är det allt. Men det ordnar sig nog snart. I Nepal har man inte så många saker som vi, det är enklare att flytta på så vis. Dessutom har man rensat ordentligt i förråden och gett bort en massa saker, både kläder och leksaker, till grannbarnen i Uttar Bahini som har det mycket sämre ställt. ”Våra” tjejer tyckte det var självklart att dela med sig. Härlig inställning!

SAM_6313Utsikten måste beundras, fält, skogar och berg.

SAM_6295

Samt en och annan gata. Det är ett jättebra område, flickorna har bara ett par hundra meter till skolan dessutom. Det enda negativa verkar vara luften. Det märks att det är fler grannar. De kvällar jag varit där har människor runt omkring eldat och luften är skarp att andas in.

SAM_6317

Här kan man hänga kläder. Det är lite skillnad mot för tre år sen, när flickorna låg på knä på stengolv och tvålade in kläder med tvättvål och sköljde i iskallt vatten. Sen hängdes kläderna över buskar, stenar och murar och fick självtorka. I dag har man tvättmaskin och förhoppningsvis är det de vuxna som drar tyngsta lasset vad gäller tvätten.

SAM_6321

Allra högst upp tronar vattentanken.

SAM_6334

SAM_6253

Idel Bollywoodstars finns här … 🙂

SAM_6260

Känns munderingen igen? Jajamensan, Mams röda toppy och solglasögon gillas.

SAM_6255

SAM_6266

SAM_6257

Lite dans förgyller livet. De här flickorna dansar mycket. Och ofta.

SAM_6273Sabina försöker sätta fötterna bakom nacken.

SAM_6276

Kommer ni ihåg den här tomten då? Ja, inte lilla Renouka, utan (den fula … ) trädgårdstomten? Den heter Gottfrid Kloker och kommer ursprungligen från Radio Gävleborg. För några år sen åkte Gottfrid runt och pryade hos olika företag runt om i länet, bland annat min städfirma i Hälsingland. När mamma och jag sen ordnade alternativt jul för gamla och ensamma i Ljusdal, lät radion Gottfrid komma och vara hedersgäst. Och när jag åkte till Nepal som volontär, december 2011, skickade de med mig tomten. Gottfrid är alltså nepales nu för tiden. Och i samband med flytten har han dammats av igen, hyfsat hel och ren.

SAM_6369

SAM_6376

Just den här dagen var vi massor med svenskar på plats. Det var tjejernas första lördag i nya hemmet. Vi hade såklart med oss flyttpresenter; flickorna hade fullt upp med nya kläder, mjukisdjur, åtta ton lego, bollar och andra sportprylar, stickade strumpor, hårtofsar och ballonger, pussel, duschkrämer och pysselblock.

SAM_6399

SAM_6392

SAM_6420

SAM_6330

SAM_6326

SAM_6415

SAM_6327

SAM_6401

Aliza är så lycklig över att hennes faddermamma är på besök. Här bygger de pussel tillsammans.

SAM_6410

SAM_6416

Det kan tyckas de blir bortskämda när de få så mycket presenter och många leksaker av oss turister. Men de är glada och tacksamma över allt.

Härliga ungar! Ajj La Vjoo! 

(Förresten – de ”ursprungliga” kidsen, de som var där för tre år sen, när jag jobbade som volontär, har skrivit God Jul-hälsningar till er som beställt. Jag hör av mig när jag kommer hem och hör hur vi levererar era böcker.

Vill du också köpa en fin julklapp? Min bloggbok Ajj La Vjoo – 90 dagar i Nepal, säljs just nu i samarbete med Föreningen för Gatubarn i Nepal. För 225 kronor får du, förutom boken, ett fint Ajj La Vjoo-vykort, en presentpåse från Nepal plus en personlig hälsning från barnhemsflickorna! Av försäljningspriset går 25 kronor till föreningens speciella konto till högre utbildning för barnen.

Maila mig för beställning:

super-carina@hotmail.com)

 

 

www.aynsley.se

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *