Har ställt klockan på mitt i natten

Vi har erbarmligt dåligt internet på hotellet. Lyxproblem, visst, men det är ju ändå via nätet jag gör det mesta. Håller kontakt – både här i Nepal och med omvärlden, sköter mitt jobb där hemma, bloggar, bokar och fixar. Har jag haft mer tid finns det bra internetcafeer, men nu är det som det är. På nätterna funkar det bättre och i natt ställde jag helt enkelt larmet på mobilen för att kunna skicka några mail och annat. Och blogga, förstås.

Jag har varit ute på vift ett par dagar.

image

Käre taxichaffisen, Mr N, har köat i drygt ett dygn för att köpa tio liter bensin så han kan skjutsa mig runt i omgivningarna. Helt horribelt, visst, jag blev förskräckt när jag hörde det och började såklart protestera. Men – det är hans land och hans vardag. Han gör detsamma som många av sina landsmän: tar varje tillfälle i akt att tjäna några kronor. Jag är hans enda kund den här veckan och vi har gjort upp rutten varje dag så bensinen ska räcka ända till flygplatsen på måndag eftermiddag. Det är självklart min innersta förhoppning att den räcker lite längre, så han tar sig hem också. Och naturligtvis får han bra betalt.

Den allmänna uppfattningen verkar vara att det är nog nu. Att blockaden lättats upp en aning och att inom ett par veckor kommer den att vara hävd. Men skadan är redan skedd, många (redan mycket fattiga) människor har tappat och tappar livsviktig inkomst för att de helt enkelt inte tar sig till jobbet.

image

Om jag förstått saken rätt har situationen sin upprinnelse i vissa punkter i den nya konstitutionen som nepaleserna var så glada över. Det ska handla om att Nepal delas upp i sex eller sju olika distrikt – och vissa restriktioner inom respektive distrikt – som gjort att lowlandpeople, längst söderut i landet mot den indiska gränsen, surnat till. De vill hellre tillhöra Indien och det kan vara därifrån blockaden är sanktionerad. Det är i alla fall vad jag fått mig berättat från olika håll.

Inget skulle göra mig gladare just nu än att mina nepalesiska vänner får återgå till ett normalt liv nu, efter jordbävningar, monsunregn och översvämningar samt denna till synes vansinniga blockad. Vad som nu kan räknas som normalt i detta snabba växlingarnas land.

 

 

www.aynsley.se

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *