Dalai Lama i Krakow

Ett av alla intressanta besök vi gjorde i Krakow var på Nationalmuseet.

Dock hade vi lite problem när vi kom dit, man måste nämligen bestämma i förväg vad man vill titta på, eftersom biljettpriset är beroende på hur många utställningar man besöker. Hm, inte så lätt med ett antal ”permanenta” och andra ”temporära” utställningar och ett virrvarr av information vad som är det ena och det andra. Inte blev det bättre av att personalen verkade förstå min engelska, men förklarade hela schemat på polska. Eh … ?

Hur som helst köpte vi en biljett mest på måfå och det blev ganska bra. Vi kom in på de flesta ställena. Först hamnade vi på den militära avdelningen.

Såg duelleringsvapen och vanliga bössor. Självklart måste vi prova lite attiraljer så som hjälmar och annat. Först efteråt tänkte jag på alla miljoner människor som haft den mössan på sig. Undrar hur många som haft löss, otvättat hår etc? Jodå, jag tvättade håret när jag kom hem till hotellet.

En porslinsutställning finns på museet. Gissa om Grabbarna Grus var jätteintresserade? Jajamensan. Not.

Även en judisk liten utställning med ljusstakar och annat. Men det häftigaste var förstås tavlorna. Mest polska konstnärer och ganska moderna sådana.

Och så Tavlan med stort T. Förstås.

Da Vincis ”Dam med hermelin”. Ett tydligen unikt konstverk som utgör en av Polens nationalskatter. Porträttet lär vara aningen omtvistat, någon har tillbringat tre år av sitt liv för att försöka bevisa att hermelinen är ditmålad i efterhand. Den ska alltså inte vara Da Vincis verk.

Man får inte ta kort inne i salen på den världsberömda tavlan. Nehej, då tar vi väl ett utanför då. Det blev i alla fall ett liiiitet smakprov.

Men den stora kopian utanför får man förstås fota fritt.

Dagarna hitintills i Polen hade varit ganska grå, men just den här dagen hade vi strålande solsken. Även temperaturen förändrades, från cirka 8-10 plus till 18-20.

Maken hittade en kompis att diskutera med på vaxmuseet.

Och jag träffade den här mannen! En riktig förebild. Kära Dalai … va? Ojdå, bara en vaxdocka?

Vem kan månne den här figuren vara då?

Åh, en linslus!

 

 

 

 

www.aynsley.se

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *