#Blogg100 / 47 Det magnifika ljuset av mitt innersta väsen

”Jag önskar att jag kunde visa dig, när du är ensam eller i mörker, det magnifika ljuset av ditt innersta väsen.”

Visst är det sagolikt vackert? Citatet hittade jag när jag bläddrade genom diverse material för att skriva mitt första inlägg i kursen, Skriv som en journalist. Jag kände mig helt vilsen och hade ingen aning om var jag skulle börja någonstans, men mina ögon sögs fast vid den här meningen. Vad som står på resten av sidan har jag ingen aning om.

Orden är skrivna av en persisk mystiker och skald, Hafez, under 1300-talet. Han är en av de absolut främsta i iransk litteratur och har tjänat som inspiration för många poeter och författare världen över (källa Wikipedia).

ihafez0001p1

Cirka sjuhundra år senare läser jag alltså några av hans ord och fångas omedelbart av kraften, av budskapet.

Varför? Kanske för att jag är sökare och alltid har letat efter något eller någon. Ibland tycker jag mig ha anat en skugga, ett andetag. Andra gånger har den känts så nära att jag nästan kunnat känna den; värmen, från det magnifika ljuset.

Hafez! Hjälp mig! Det verkar som om du visste vad du pratade om.

Översättaren gjorde ett bra jobb. På originalspråket, persiska, måste orden klinga än skönare, mer nyanserat och subtilt. Tänk att ha en sådan makt över orden att man förmår fängsla även efter flera livstider.

Och betänk att orden inte ens är skrivna på mitt eget språk.

Eller tänker jag fel? Det handlar inte om makt över orden utan i stället ödmjukhet? Ödmjukhet inför livet, inför människan och framför allt det skrivna ordet? De ord som aldrig försvinner, inte förrän vi river dem i små bitar. Kanske inte ens då. Ord som dessa lever kvar i medvetandet, även om de inte finns fysiskt. Även om lappen är riven.

Det spelar ingen roll vad det kallas. För mig är det magi. Tänk om bara tjugoen av alla mina ord lever kvar om sjuhundra år?

Magiskt.

ای کاش من می تواند شما را، نشان می دهد زمانی که شما تنها و یا در تاریکی، نمایش با شکوه از جوهر خود هستند.

 

 

www.aynsley.se

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *