Mer från Nepal

Man har fortfarande stora problem i Nepal. Det är blockad vid indiska gränsen och det börjar bli verklig brist på de flesta importerade varor. Bensin, till exempel.

Redan när jag åkte hem, för cirka två veckor sedan, hade människor svårt att ta sig till jobb och skola. De som inte har gångavstånd måste förlita sig på allmänna kommunikationer. Det vill säga de bussar som fortfarande går.

SAM_2175

En sådan här liten Toyotabuss kan rymma uppemot trettio personer. Jo, det är säkert. Man sitter i knä på varandra, står och ligger. De som inte får plats hoppar upp på taket.

SAM_2173

SAM_2164

SAM_2166Eller hänger utanför.

SAM_2176

Ett fullkomligt livsfarligt sätt att resa på. Bussar välter och bussar krockar eller kör av vägen. Många dör och ännu fler skadas, både nepaleser och turister.

SAM_2201

Det är tragiskt att se de kilometer-, om inte milslånga bilköer längs vägrenarna till de statliga bensinpumparna. Min egen taxichaufför köade i tjugonio timmar för att skaffa tio liter bensin för att kunna skjutsa mig.

SAM_2427

En annan följd av bensinbristen är att man inte kan frakta byggmaterial. Nepals byar är i skriande behov av nya hus, toaletter och kliniker efter de två stora jordbävningarna som raserade så mycket. Det tre månader långa monsunregnet satte stopp för alla försök till uppbyggnad och när det väl slutade så kom blockaden som ett brev på posten.

SAM_2426

SAM_2170

SAM_2197

Man ser många jordbävningsskadade hus som stöttats upp med träbjälkar som man sedan förankrat med stora spikar i asfalten.

SAM_2198

SAM_2245

Och själv kan jag åka hem till trygghet, bekvämlighet och relativ rikedom.

SAM_2119

 

 

 

 

www.aynsley.se

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *